Facebook afbeelding

Studiekeuzestress

Welkom in de wereld van de studiekeuzestress!

Studiekeuzestress, voor elke eindexamenleerling waarschijnlijk wel een bekende term. Hoe ga je nou een studie kiezen uit al die honderden mogelijkheden? In dit blog vertellen wij hoe je dit kan aanpakken en hoe je moet omgaan met studiekeuzestress!

Een aantal jaren geleden stond ik voor een mooie uitdaging, ‘het maken van een nieuw studiekeuzetraject’. Het leek me verstandig om eerst in kaart te brengen wat er voor aanbod was op de markt wat betreft studiekeuzetesten en studiekeuzetrajecten. Dus wat doe je dan? Google openen en ‘studiekeuzetest’ invullen als zoekterm. Ik zag dat er 45.500 zoekresultaten waren!!! Daar begint de studiekeuzestress al!

Toch was mij interesse gewekt. Ik dacht, ‘hoe is mogelijk dat er met zoveel aanbod aan studiekeuzetesten, er zoveel uitval is in de eerste 2 jaar van vervolgopleidingen?’ Cijfers wijzen uit dat 30 % uitvalt in het 1e jaar van een vervolgstudie. Nog eens 20% valt uit in het 2e jaar. En van de jongeren die hun opleiding afronden geeft nog eens 20% aan de verkeerde studie te hebben gekozen. Er gaat iets goed mis rondom studiekeuze ondanks een overvloed aan studiekeuzetesten, hoe kan dat?

studiekeuzestress

Er zijn talloze gratis studiekeuzetesten te vinden die je zouden moeten helpen om tot een juiste studiekeuze te komen. Testjes die vaak in 10 minuutjes of op basis van 50/60 vragen inzicht geven over jouw competenties, interesses, passies, jouw sterktes, zwaktes of talenten.

Je krijgt vragen als ‘sport je graag?’. ‘ben je muzikaal?’, ‘kun je goed rekenen?’, ‘werk je graag met kinderen?’, ‘vind je het leuk om een bouwpakket in elkaar te zetten?’ of ‘geef je graag leiding?’.  Of het is een test vol met stellingen als, ‘kantoor of restaurant’, ‘bouwvakker of modeontwerper’, ‘games maken of leiding geven’, ‘hovenier of piloot’, ‘bankmedewerker of software ontwikkelaar’, etc….

Als je nuchter nadenkt over het oppervlakkige karakter van deze testen dan kun je natuurlijk wel beredeneren dat de betrouwbaarheid van de uitslagen zeer twijfelachtig is.

Wat ik ook tegenkwam waren de studiekeuzetesten van specifieke opleidingsinstellingen. Het doel van de aanbieder is niet om jou een neutraal advies te geven over de studie die het beste bij jou past. De bedoeling is om jou enthousiast te maken over één van de opleidingen die deze school aanbiedt. In deze testen zijn over het algemeen ook alleen de opleidingen verwerkt die de opleider zelf verzorgt. Het is dus goed om te beseffen dat de test incompleet is en dat de maker van de test graag wil dat je 1 van de opleidingen gaat doen die zij aanbieden.

Daarnaast zijn er nogal wat studiekeuzetesten die beroepskeuze leidend laten zijn. Ook daar krijg je vaak vragen zoals, ‘fietsenmaker of fotograaf?’, ‘grafisch designer of leraar?’, ‘adviseur of verkoper?’, ‘piloot of bankdirecteur?’, ‘bakker of psycholoog?’. Het probleem van sturing geven op basis van beroepskeuze is dat je jongeren vragen stelt over ervaringen die zijn niet hebben.  Jongeren zijn nog nooit piloot, bankdirecteur, bakker of psycholoog geweest. Ze hebben vaak geen flauw idee hoe een dag van iemand met dit beroep eruit ziet. De kans is heel groot dat het beeld dat ze van een beroep hebben totaal niet overeenkomt met de werkelijkheid. Vaak kiezen jongeren een vervolgstudie op basis van een beroep waar ze naar toe willen werken. Vervolgens start de opleiding en ontdekken ze dat ze de vakken die ze krijgen niet interessant vinden. Het gevolg is dat ze afhaken doordat de inhoud van een opleiding ze totaal niet aanspreekt.

Verder kom je studiekeuzetesten tegen die gebaseerd zijn op jouw persoonlijkheid. Er zijn allerlei bekende persoonlijkheidsprofielen die hiervoor ingezet worden, DISC, JUNG, NEO, MBTI, of bijvoorbeeld een enneagram. Jouw persoonlijkheid is natuurlijk belangrijk bij het maken van de juiste studiekeuze. Het is echter wel belangrijk te beseffen dat inzicht in je persoonlijkheid behulpzaam is maar beperkt. Er zijn namelijk honderden vervolgopleidingen en het is een fikse uitdaging om te ontdekken welke opleiding het beste bij jouw persoonlijkheid past. Waarschijnlijk zijn er heel veel opleidingen die passen bij jouw persoonlijkheid, welke moet je kiezen? Er is meer nodig dan inzicht in wie je bent om een juiste keuze te maken.

In de zoektocht naar de juiste opleiding zijn er 2 belangrijke gegevens:

  • 50% van de jongeren valt uit in de eerste 2 jaar van hun vervolgstudie
  • Onderzoek wijst uit dat jongeren die een studie kiezen op basis van de inhoud van een studie, veel minder vaak uitvallen.

Het zou dus ontzettend behulpzaam zijn als er een test is die:

  1. inzicht geeft in de inhoud van de eerste 2 lesjaren van alle opleidingen
  2. de interesse van een jongere kan meten in de inhoud van ALLE opleidingen

Dat is precies wat de studiekeuzetest van Studiekeuze Expert doet. Er is voor onze studiekeuzetest onderzoek gedaan naar de inhoud van de eerste 2 jaar van ALLE opleidingen in Nederland. Omdat we zien dat hier de meeste uitvallers zijn en in deze periode het grootste deel van de vakken van een opleiding geïntroduceerd zullen worden. Op basis van deze informatie zijn voor onze studiekeuzetest 6 vragen over de inhoud van elke opleiding geformuleerd. Dat stelt de studiekeuzetest van Studiekeuze Expert in staat om heel specifiek te meten hoe groot de interesse van een jongere is in een bepaalde opleiding.

Al met al zorgt dit ervoor dat onze studiekeuzetest een zeer specifieke en effectieve uitslag geeft en je echt kan helpen naar een studie die bij jou past!