Profielkeuzestress
Je bent overgegaan van de 2e naar de 3e Havo/VWO en ineens is het daar. Het centrale en belangrijkste vraagstuk van het jaar, ‘welk profiel ga je kiezen’.
Er zijn momenteel 4 ‘smaken’ waar je uit kunt kiezen:
- Cultuur en Maatschappij
- Economie en Maatschappij
- Natuur en Gezondheid
- Natuur en Techniek
Maar ja, hoe doe je dat op een goede manier?
Hoe maak je de juiste profielkeuze? Het is natuurlijk verleidelijk om het profiel te kiezen dat je vrienden en vriendinnen kiezen. Dat is ontzettend gezellig voor de jaren die je nog op school hebt, maar of het de meest verstandig manier om te kiezen? Waarschijnlijk niet! Het is goed om te beseffen dat het kiezen van een vervolgstudie eigenlijk al begint bij het maken van een profielkeuze. Het is best een belangrijke beslissing die je moet maken. Dat moet je zelf doen en niet laten sturen door het vakkenpakket van een vriend of vriendin.
‘Wat wil ik later worden?’
Toen je kleuter was kon je daar waarschijnlijk makkelijk antwoord op geven, brandweerman, piloot, politieman! Nu is dat toch wat gecompliceerder. En weet je eigenlijk wel goed genoeg wat een beroep inhoudt? Heb je een realistisch beeld van de beroepen die er bestaan. En misschien bestaan er wel geweldig leuke beroepen waar je nog nooit van gehoord hebt?! Je profielkeuze bepalen op basis van je beroep lijkt dus ook wat gecompliceerd.
Wat moet dan leidend zijn bij het kiezen van een profiel. De vakken waar je goed in bent? Waar je goed in bent zegt vaak wel iets over jouw interesses. Maar ja, wat als je een vervolgstudie kiest waarbij je vakken nodig hebt die je dan toch net niet hebt gekozen? Kiezen voor een ‘pretpakket’ kan verleidelijk zijn maar het kan ook voor problemen zorgen bij de aansluiting op een vervolgopleiding.
De vakken die je leuk vindt dan, zijn die richtinggevend? Wat je leuk vindt gaat ook zeker invloed hebben op de vervolgopleiding die je gaat kiezen, dus is het zeker belangrijk om hiernaar te kijken. Hoewel het natuurlijk goed kan zijn dat de combinatie van leuke vakken niet passen binnen 1 van de 4 keuzeprofielen.
Moet je dan kiezen op basis van de studie die je hierna wilt gaan doen? Dat maakt de keuze mogelijk nog ingewikkelder, er zijn namelijk ruim 450 vervolgstudies. Welke gaat het dan worden? Toch ligt het voor de hand dat je vervolgstudie een belangrijke richtingaanwijzer is voor het kiezen van een profiel.
Lastig, lastig, lastig, en daar komt dan nog bij dat je brein nog volop in ontwikkeling is. Het gedeelte van je hersenen dat je keihard kunt gebruiken bij deze beslissing, ‘plannen en consequenties overzien van beslissingen’, juist dat gedeelte van het brein is nog niet volgroeid! Veel vraagtekens en toe nu toe weinig antwoorden. Waar vind je de juiste ondersteuning bij het kiezen van een profiel?
Studiekeuze Expert kan je doelgerichte en effectieve hulp bieden op basis van een wetenschappelijk ontwikkelde test. Jouw profielkeuze wordt hierdoor een stuk eenvoudiger. Wat kan onze profieltest voor jou doen? Onderzoek naar de inhoud van alle HBO- en WO-opleidingen vormen het fundament onder ons profielkeuze-advies. Onze test meet hoe interessant een jongere de inhoud van een opleiding gaat vinden. Op basis daarvan kunnen we advies geven over het best passende profiel. Hoe gaat het in zijn werk?
Stap 1.
HBO/WO-opleidingen zijn opgedeeld in 51 sectoren. We scannen alle sectoren om te ontdekken in welke sector jij het meest geïnteresseerd bent.
Stap 2.
Vervolgens onderzoeken we jouw interesse in de inhoud van de opleidingen binnen de door jouw geselecteerde sectoren.
Stap 3.
Na het maken van de test geeft de uitslag 2 passende profielen die het best aansluiten bij de studies
die jij interessant vindt.
Stap 4.
Jij kiest vervolgens het profiel met de vakken waar jij het beste in bent en de vakken die je het leukste
vindt om te volgen.
Op deze manier gaat je profielkeuze, snel, effectief en is het gebaseerd op relevante factoren.
Recente reacties