Facebook afbeelding

‘HELP, IK GA DOOD’ ook al ben je geslaagd.

Hoe moet ik mijn Studiekeuze maken in corona tijd?


Blinde paniek, althans voor sommige examenkandidaten op het voortgezet onderwijs. Alsof de angst voor een mislukt examen nog niet genoeg is, nu ook nog de angst voor een mislukte studiekeuze. Voor de eeuwige studie twijfelaars ontwikkelt zich langzaam in pubertaal uitgedrukt: een ‘ik ga dood’ scenario. Ondanks dat het rode kruis zich beter met andere dingen bezig kan houden, is het een akelig pakket voor veel studenten in spé.

Vraagstuk 1:

In het ‘ik ga dood’ scenario: ‘HOE MOET IK IN VREDESNAAM STUDIEKEUZE MAKEN?‘

Vraagstuk 2:

‘HOE MOET IK IN VREDESNAAM EEN STUDIEKEUZE MAKEN IN CORONA TIJD?’

Stress punt

Voor een aantal leerlingen staat de studiekeuze al jaren vast. Voor het overgrote deel van de Nederlandse scholier is het al jaren een groot stress punt. Het is al moeilijk om te bedenken wat je later wilt worden, laat staan om daar de juiste studie bij te vinden.

Angst

Vragen als: ‘Word ik wel echt gelukkig van deze studie? Heb ik wel baangarantie in deze richting? Houd ik deze studie überhaupt wel vier jaar vol?’ flitsen door het puberbrein.  Natuurlijk kan je altijd nog alle kanten op, toch is dat in de praktijk een stuk lastiger. Switchen van studie kost tijd en een klap geld. Stoppen met een studie voelt ook als falen voor de jonge generatie. De angst om te falen kan er voor zorgen dat je vier jaar of meer van je leven in de prullenbak gooit voor iets wat het gewoon eigenlijk net niet is.

Veel keuze

Er is enorm veel keuze op studiegebied, trouwens niet alleen op schools gebied, een tussenjaar, werken-leren of beginnen met een eigen onderneming zijn ook steeds reëlere opties. 

Lichtpuntje


Gelukkig is er altijd een lichtpuntje aan de horizon voor de aanstormende carrière tijgers: de open dagen. Elke hogeschool of ROC heeft er wel een aantal per jaar. De unieke kans om te ontdekken of je een klik hebt met een school, opleiding en vakgebied. Even sfeer proeven, betekent meestal een zetje of flinke duw in de juiste richting.

Gecancelled

2020, het ‘ik ga dood’ scenario krijgt een extra dimensie voor de studie twijfelaar. Open dagen, meeloopdagen, het sfeer proeven, gecancelled. Nou ja, gecancelled, er zijn uiteraard webinars en virtuele rondleidingen als alternatief. Toch haalt dat het natuurlijk nooit bij een fysiek vragenuurtje, een vriendelijke handdruk en een echt doorkijkje naar je eventuele toekomst. 

‘Ik ben dood’

In deze tijd is de druk op het kiezen van de juiste studie nog een aantal bar hoger. Stel je voor dat je vier jaar lang thuisonderwijs moet volgen achter je laptopje. Met een kop lauwe thee op je eenzame studentenkamer. Reken maar dat het enige wat je dan nog weerhoudt van de woorden: ‘ik ben dood’ een leuke studie is. Een studie waar je energie van krijgt, en die je ondanks alles mateloos interesseert. 

Voorkom een ‘HELP IK GA DOOD’ scenario

In onzekere tijden is het voor deze puber generatie dus nog een grotere uitdaging. Ken jij, heb jij of ben jij een studie stressende examenkandidaat? Probeer een ‘HELP, IK GA DOOD’ scenario te voorkomen door je op de best mogelijke manier te oriënteren. Bijvoorbeeld door het maken van een studiekeuzetest of het deelnemen aan een studiekeuzetraject. Neem eens een kijkje op www.studiekeuzeexpert.nl of stuur een mailtje naar: info@studiekeuzeexpert.nl voor meer informatie.