Facebook afbeelding

Voor ouders

Reden die jongeren aangeven waarom ze stoppen met hun studie:

 

  •  51% stopt met de studie wegens het niet uitkomen van hun verwachtingen 
  •  50% stopt omdat de studiekeuze niet juist was
  •  37% geeft aan de manier van onderwijs geven niet aan sloot
  •  33% vond de opleiding te zwaar
  •  27% geeft aan onvoldoende gemotiveerd te zijn
  •  13% stopt wegens negatief studie bindend advies
ouders met kind

Bovenstaande percentages liegen er niet om, de hoogste percentages zijn redenen die voorkomen hadden kunnen worden. De kosten van een studiejaar zijn gemiddeld €3000 voor een thuiswonende student. Behalve het verlies in tijd en wellicht een gevoel van falen of twijfel is het ook vanwege financiën dus niet een keus die licht genomen moet worden. 

Nederland heeft een aanbod van 600 verschillende opleidingen ga daar als jongeren maar eens tussen kiezen.  Jongeren gaan in hun studiekeuze vaak uit van een beeld van een beroep wat zij hebben gecreëerd op basis van verhalen. Dit match lang niet altijd met de praktijk. 

Wij vinden het belangrijk jongeren te ondersteunen bij het doorlopen van hun keuze proces. Het laatste onderdeel in het brein wat tot ontwikkeling komt is de ratio. Dit betekent dat veel jongeren hun keuzes voornamelijk basseren op emotie. Emotie zonder ratio kan echter heel erg wispelturig zijn. Als jongeren echter stil gezet worden bij de keuzes en het verstand meer aangesproken wordt kunnen ze echter tot een weloverwogen keuze komen. Wij helpen en ondersteunen jongeren graag in hun keuze proces. Door onze eigen ervaring met het school systeem en daarin het soms nemen van een omweg kunnen wij aansluiten bij hun belevingswereld. Of uw zoon of dochter nu komend jaar afstudeert, een vakkenpakket moet kiezen of recent gestopt is met zijn/haar studie. 

Benieuwd wat wij kunnen bieden?

Naast dat wij een hart hebben voor jongeren en hun graag helpen op hun eerste stap naar hun carrière helpen wij ook u graag als ouders. Het opvoeden van een puber en het begeleiden van uw kind door het eind examen jaar kan ook voor u als ouder voelen als een doolhof. Wij organiseren jaarlijks informatie avonden waar u als ouders naar toe komt voor meer achtergrond informatie en tips. U bent van harte uitgenodigd om hier bij aan te haken.